Persbericht maart 2009

 

Tweehonderdvijftig kinderen wandelen in Reeuwijk voor water in ontwikkelingslanden

 

Op woensdag 25 maart 2009 doen 250 kinderen van de groepen 7 en 8 van vier basisscholen uit Reeuwijk, Nieuwerbrug en Gouda mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. De leerlingen van ‘De Venen’ en ‘De Regenboog’ uit Reeuwijk, ‘De Brug’ uit Nieuwerbrug en ‘De Ridderslag’ uit Gouda lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzak, net als veel van hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden dat dagelijks moeten doen.

 

Wandelen voor Water is een landelijk evenement; in totaal doen ruim 18.000 kinderen uit het hele land mee. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. De start (9.30 uur) en finish (ca.11.00 uur) van de loop vinden plaats bij de Roei- en Zeilvereniging Gouda, Notaris d’Aumerielaan 35 in Reeuwijk. De burgemeester van Reeuwijk, de heer Elzinga en een afgevaardigde van de ambassade uit Benin zullen aanwezig zijn om de cheque met het ingezamelde bedrag in ontvangst te nemen. Wandelen voor Water wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. En ieder jaar rond 22 maart, Wereldwaterdag. In 2008 deden landelijk 9000 kinderen mee en was de opbrengst ruim 600.000 euro.

 

Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het tekort aan drinkwater en het sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten.

In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie in het algemeen en over de lokale situatie in het projectland.

Het bedrag dat met de sponsorloop in Reeuwijk wordt opgehaald gaat naar de organisatie Le Pont, die in Benin bij de rivier de Mono een project leidt, waarbij zuiver drinkwater uit de rivier wordt verkregen en sanitaire voorzieningen worden gebouwd. Het totale bedrag wordt verdubbeld door de stichting ‘Aqua for All’, die de projecten waarvoor gelopen wordt beoordeelt en goedkeurt (www.aquaforall.nl).

 

Het project in Benin draagt bij aan de Millennium Development Goals die de Verenigde Naties in 2000 hebben opgesteld. Eén van die doelstellingen is dat in 2015 het aantal mensen wereldwijd zonder schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn.

 

Wandelen voor Water is een gezamenlijk initiatief van Rotary Club Reeuwijk en Lions Club Gouda-Reeuwijk; C 1000 Reeuwijk verzorgt de versnaperingen voor de kinderen tijdens de tocht. Beide clubs organiseren eveneens het unieke waterevenement ‘Muziek aan de Plas’, dat dit jaar op zaterdag 27 juni zal plaats vinden, met als bijzondere gast Karin Bloemen.

Een gedeelte van de opbrengst hiervan wordt door de twee serviceclubs aan Wandelen voor Water geschonken. Voor informatie en kaarten: www.muziekaandeplas.nl